Huanchengxiyuan Shopping Street, Xi'an, Shanxi
西安環城西苑商業街

Design:Inspiration Studio
設計團隊:湯物臣·肯文設計事務所

Location:Xi'an ,Shanxi
項目地點:陝西 西安

Area:10000㎡
項目面積:10000㎡

Design Concept
設計理念

When overlooked the location of the project from high altitude, the high ancient city wall and the flowing moat are all caught in sight. Not far away is a common Municipal park and the old city in the waves of breeze shows its chilliness. When looked around in the center the location, only a single surface can display the place with a devious entrance. Therefore, it is a big challenge to develop a commercial street based on entertainment business in this place.

Considering the World Heritage Site is surrounded the location, the historic buildings with the unique feature masterly recombine the elements of the ancient buildings, making the spatial fa?ade blends furthest together with the surroundings, e.g. the interlock of the ancient buildings added in the building highlights the ancient charm in the modern construction. Meanwhile, a series of glass boxes add some modern look for the landscape. The stairs of the plaza are changed from the up-and-down stairs on both sides to partly in-between two-level staircases, which can be served as grandstand as well as make the space wider and add more function.

The commercial street will provide a series of café, teahouse, bar and KTV. And the designers make a big breakthrough on the change of the dull and paralleled space, so the original straight lines now turn to jumping curves, the lower and upper space matching together and interpenetrating. The adoption of the connectivity of the stair and dooryard brings about the possibility of maximal flow for people in the lower space, increasing the operating advantage of the business.

On the one hand, the commercial street is grounded with special base because of the massive historical heritage. On the other, the changeable space demonstrates dynamic vitality to that heavy history.

從高處俯瞰專案所在地域:古城牆高聳、護城河流淌,一個普通市政公園屹立在不遠處,舊城所擁有的氣場在一陣陣微風下更顯清冷。再將身體放置在地域中間,很快就能意識到它只有一個單一的展示面,且入口偏僻。在這樣一個地方,卻要開闢出一條以娛樂休閒為商業形態的商業街,不失為一種挑戰。

鑒於周邊是文化遺產保護地,古建築特色分明,巧妙重組了古代建築元素,將空間中的建築外立面最大限度地與周邊環境融合,譬如在大樓中加入傳統建築中的“孔明鎖”,讓那份古韻凸顯。同時,一系列的玻璃盒子又為風景平添了幾許現代氣息。廣場上的樓梯由原先的兩邊上下步級改為局部中間兩級階梯,既可用作看臺、又增加了空間的開闊性,在功能上提升了一大步。

商業街將開設一系列的咖啡、茶座、酒吧、KTV,設計師為打破單一平行的空間,將原有的直線變為跳躍的曲線,讓下層空間與上層空間重合穿插,通過階梯天井等連結性的建築手法,實現了人與下層空間最大流通的可能性,為商業增加經營優勢。

一方面,厚重的歷史積澱為這條商業街打下了特殊的底子;一方面,空間的多變又將那份厚重彰顯得活力四射。

依依色区,狠狠色很很鲁在线视频,狠狠狠的在啪线香蕉,在线观看狠狠夜夜久久,狠狠热在线视频免费